Den ultimative pole guide

En guide til at købe den rigtige pole

Hvis du gerne vil have din egen pole derhjemme, kan dette nemt lade sig gøre, men der flere ting du skal tage sætte dig ind i, inden du kaster dig ud i købet. Hvor tyk skal polen være? Hvilket materiale skal den være lavet af? Hvilket mærke? Osv. Der er faktisk mange ting, du skal tage stilling til! Derfor har jeg lavet denne ultimative pole guide, så du kan danne dig et overblik over, hvilke muligheder du har, og hvad du skal tage stilling, hvad du skal vide og hvor du kan købe din pole henne. Hvis du gerne bare vil vide, hvilken type pole jeg anbefaler til hjemme brug, uden at skulle læse om alle mulighederne, så kan du springe ned til at sidste afsnit “Min anbefaling”.

Diameter mål?

Hvilket diameter mål skal din pole have? Eller sagt på en anden måde – hvor tyk skal din pole være? Du kan få flere forskellige diameter mål, som både har fordele og ulemper hver især. Jeg har derfor lavet en lille liste over det mest brugte:

50 mm 
er den tykkeste pole du kan få på markedet. Mange bryder sig ikke om 50 m.m. poles, da det kan være meget svært at få et godt greb med hænderne, hvis man er vandt til en tyndere pole. Dog er det lettere at få et godt greb med benene og andre steder på kroppen. Jeg startede med at lære pole på en 50 m.m., og min første pole var også en 50 m.m. hvilket jeg var rigtig glad for, da det gjorde, at jeg havde nemt ved at bruge poles af alle m.m. mål senere hen. Hvis du er vandt til at bruge en tykkere pole, vil det altid være let for dig at bruge en tyndere – men ikke omvendt! Dog er 50 m.m. ved at være en “uddøende pole race”, da de nu sjældent bruges i studier, til konkurrencer m.m.

45 mm
er den mest almindelig tykkelse verden over. 45 m.m. poles bruges oftest til konkurrencer og i poledance studier. Det er også dette mål vi har i alle ElitePole’s studier, og vil klart være min anbefaling. Med denne pole vil du sjældent få problemer med andre poles, da 50 m.m. stort set ikke bliver brugt længere, og andre poles derfor oftest vil være tyndere end 45 m.m.

42 / 48 mm
 er usædvanlige størrelsesforhold og fås kun hos ét bestemt pole mærke – Fitpoles. Her er det ikke kun polens tykkelse du skal tage stilling til, men også materialet som polen er lavet af, som du skal overveje nøje, da disse poles kun laves som powder coated (du kan læse mere om materialer længere nede). Alle andre pole mærker følger de samme diameter forhold, hvilket er en fordel.

40 mm
giver et rigtig godt greb til hænderne, men mindre greb til benene og andre steder på kroppen (generelt giver tynde poles godt greb til hænderne og mindre greb til kroppen, hvorimod tykke poles giver mindre greb til hænderne og godt greb til kroppen). 40 mm poles ses i nogle studier i Danmark – dog er 45 mm den mest anvendte generelt i Europa. Af samme årsag mener jeg, at det kan give dig nogle problemer at købe en 40 mm pole. Du vil nemlig få problemer hver gang du møder en 45 mm., hvilket kan ske rigtig mange steder.

38 mm
Bruges meget sjældent i Danmark, men er meget populær i Australien, hvor 38 mm. poles stort set er det eneste der bruges i poledance studier, til konkurrencer mm.

Materialer

Der findes mange forskellige materialer du kan vælge imellem, når du skal købe en pole – og det er bestemt ikke ligegyldigt hvad du vælger! Nogen er mere egnede til vores klima, din hud, behov m.m. end andre. Find her den rigtige for dig!

steel-tube-hanging-rail-chrome-finish-l3000mm-dia25mm-p9-4094_zoom

Chrome

Chrome er et af de mest brugte materialer både i poledance studier og til hjemme poles verden over. Vær opmærksom på at Chrome poles er belagt med chrome og ikke er massive, og har et lavt indhold af nikkel. Du kan derfor risikere at få nikkel allergi af disse poles, hvilket er en af årsagerne til at ElitePole har udskiftet alle poles. Vi havde før chrome poles, men da nogle elever fik allergi af at bruge dem, udskiftede vi alle poles til 100% nikkelfri poles i 2013 (stainless steel). Poles der ikke er massive, men som er belagt som chrome poles, er desuden mere skrøbelige end massive poles, og har en mindre holdbarhed. Chrome belægningen kan godt slides af med tiden (har jeg oplevet i mit første poledance studie), og er en af grundende til en mindre holdbarhed, men det er sjældent et problem, som du højst sandsynligt ikke vil opleve ved hjemme brug. Chrome poles er gode både til spins – og tricks og er specielt gode til vores klima herhjemme. Chrome poles er en ganske fin pole til hjemme brug, hvis du ikke får nikkel allergi af dem. Jeg vil nævne, at det er ret sjældent der opleves allergi problemer ved disse poles, da indholdet af nikkel som sagt er meget lavt.

pole

Stainless steel

Stainless steel minder meget om chrome poles, men denne type af poles er massive poles – og ikke belagt. Bemærk at dette ikke betyder at selve polen er massiv, men det er materialet stainless steel, der er massivt, og ikke belagt uden på et andet materiale som. eks. chrome poles. Derfor er denne type poles af en bedre kvalitet end chrome, og det siges, at de kan holde evigt. Stainless steel poles er desuden 100% nikkelfri.
Stainless steel poles er godt egnede til vores klima, og er gode både til spins og tricks. Denne type poles er lette at rengøre, og du kan ikke se på dem om de er blevet brugt, ligegyldig hvor mange år den er blevet brugt (medmindre der er ridser fra smykker og den slags – naturligvis). Alle poles hos ElitePole er af stainless steel.

hands and poleBrass

Brass poles er ikke egnede til vores klima, da brass poles reagerer på klimaet. (Du kan godt bruge den herhjemme – det er bare ikke optimalt) Brass er meget populært i f.eks. Australien, hvor klimaet passer godt til denne type af poles. Du sidder rigtig godt fast på brass poles – faktisk så godt, at de ikke skulle være egnede til spins (medmindre polen er på spin. Læs mere om spin/static længere nede). Brass er en massiv pole i materialet i modsætning til f.eks. chrome. Nogle brass poles kræver en del vedligeholdelse, som skulle være temmelig besværligt og omfattende (jeg har ikke selv prøvet det). Itac har lavet en brass cleaner, som skulle være god til denne type af poles. Brass poles kan blive sorte, der hvor du ikke bruger dem i toppen og bunden (metallet reagerer). Andre oplever dog slet ikke dette med deres brass. Brass poles er dyrere end andre typer af poles.

hands and poleTitatium gold

Titanuim gold (T gold) poles ligner brass poles i udseende, men minder dog mest i funktionalitet om chrome poles. De ligner brass poles, men de fungerer fint til vores klima, og kræver ikke den samme form for vedligeholdelse og rengøring som brass. Grebet på polen er godt, men ikke lige så kraftigt som på en brass pole, så du kan både lave spins og tricks. De er belagte poles, og er ikke egnede til dig der har problemer med nikkel allergi – som chrome poles. Når titanium gold poles bliver belagte, sker der ved belægningen en elektrisk reaktion, som gør at den yderste del af belægningen bliver guld farvet. Den yderste del af belægningen, som er guld farvet, bliver derfor forholdsvis hurtigt slidt af ved brug. Jeg har set et helt studie være fyldt med denne type af poles, hvor den yderste belægning var slidt af, de steder hvor polen bruges mest (på midten). Dette sker ret hurtigt selvom polen hverken er slidt ned, eller trænger til at blive udskiftet. Under den yderste belægning er de sølv farvede.

AAAADLRxSsIAAAAAAB0CBAPowder coated

Powder coated poles, er poles der er sprøjte malede som en belægning. Grebet på disse poles er utroligt godt, og fungerer godt i alle klimaer. Grebet er så godt, at du ikke kan lave drops på polen, uden at få heftige brandsår. Hvis du er vandt til at bruge powder coated poles, vil det for det meste være svært for dig, at bruge en anden pole type som f.eks. chrome, stainless steel m.m. Men hvis du er ok med dette, samt ikke at lave vilde drobs, så skulle denne belægning give et fantastisk greb på polen og stoppe problematikker med svedige håndflader, da du ikke mærker dette på samme måde på disse poles. De pink poles som ElitePole har i NV studiet udenfor i gården, er powder coated poles 😀 Powder coated poles er belagte poles, som selve navnet antyder, men er 100% nikkelfri.

Pole typer

  • Transpotable poles: Denne pole sættes i spænd mellem gulv og loft og er lavet i ét langt stykke så den passer særligt til ét sted.
  • Transportable og justerbare poles: Denne pole sættes i spænd mellem gulv og loft, og er lavet i flere stykker, så den kan tilpasses alverdens lofthøjder. Den perfekte hjemme pole.
  • Permanente poles: Denne pole boltes fast i loft og gulv, og er lavet i ét stykke. Det perfekte valg for poledance studier.
  • Stages: Transpotable poles, som kan sættes op i udendørs, eller steder med hvor loftet ikke er egnet til en pole. Polen sidder fast i en lille scene, som følger med polen (fylder en del og er meget tung).

Spin pole?

Når polen drejer rundt imens du bruger den, hedder det spinning. Når polen ikke drejer rundt hedder det static. Nogle poles kan begge dele, og nogle poles kan kun en af delene. Lig mærke til hvad der står om polen, inden du køber den, så du eks. ikke får købt en pole uden spin funktion, hvis det var det du gerne ville bruge den til. Hvis du køber en pole fra Xpole, så hedder de poles som både kan være på spin og på static “X-pole Xpert” og dem som kun kan være på static hedder “X-pole Sport”.

Pole mærker

Der findes mange forskellige mærker indenfor poles. Jeg har lavet en lille liste om de mest kendte pole mærker, som let kan købes online, når du bor i Danmark. Der findes også mange mindre kendte mærker der laver poles, og nogle af dem er ikke sikre. Derfor ville jeg aldrig vælge en pole, af et mærke jeg ikke kender, og du skal være yderst påpasselig med dette. Det kan være ekstremt farligt, hvis polen går i stykker imens du bruger den!

Du kan også være heldig at finde en brugt pole i Den blå avis eller på Facebook. Led efter en pole af mærket X pole eller Lupit pole

“Nice to know”

Hvis du har købt en hel ny pole, så er den meget glat i starten (med undtagelse af powder covered). Du skal bare bruge den (meget!), så får den et bedre greb! Måske et godt grip produkt kan hjælpe dig lidt, men det er altså helt normalt, at den er meget glat i starten. Det bliver bedre jo mere du får den brugt. Når du skal sætte din pole op, at det vigtigt, at du sætter din op på bærende bjælker, og det er vigtigt, at du en gang imellem spænder den efter! Især hvis du har en transportabel og justerbar pole, og du har trægulv (trægulv kan give sig). Check om polen er sikker, hver gang inden du skal bruge den.

Min anbefaling

Skal du have en pole til hjemme brug, ville jeg klart anbefale dig en justerbar Xpert fra X-pole i chrome eller stainless steel i 45 mm. eller samme type pole fra Lupit pole. Pga. alt ovenstående 😀 Om du skal vælge en X-pole eller en Lupit pole kan sammenlignes med, om du bedst kan lide Pepsi eller Coca cola – en personlig vurdering. Uanset hvad du vælger, er jeg sikker på, at du vil blive glad for begge dele. Den type poles vi har i alle ElitePole’s studier er alle 45 mm stainless steel, men der derud over er de professionelle studie poles, som jeg ikke vil anbefale til hjemmebrug.  Til hjemme brug vil jeg anbefale en transportabel pole, der sættes sammen i flere stykker, så du kan tage den med hvis du flytter, eller bruge den flere steder, og du ikke skal ødelægge dit gulv for at sætte den op. Denne pole sættes i spænd, hvilket er helt uskadeligt for dine gulve samt loft. Jeg vil anbefale en pole, der både kan gå på spin og være på static.

 

Jeg håber, at min indlæg kunne hjælpe dig på vej til, hvilken pole du vil investere i.

Let’s dance! 🙂

Marie Kolstrup // ElitePole