Pole fitness er også for mænd

I dette blog indlæg sætter vi fokus på pole fitness og mænd, da pole fitness oftest bliver fremhævet som en sport, der er feminin og kvindelig, men pole fitness kan i ligeså høj grad være maskulin og henvende sig til mænd! Flere og flere mænd oplever efterhånden de mange fordele ved pole fitness træning, som er benhård, funktionel træning, der ofte ligger mere naturligt for den mandlige fysik end for den kvindelige. Hos ElitePole har vi flere mandlige medlemmer samt mandlige instruktører, og vi har derfor inviteret vores instruktør Fabian til en snak om emnet.

En af de første pole fitness mænd i Danmark

fabianS (3)

Fabian Scarano er en af de første mænd i Danmark der startede med at dyrke pole fitness. I dag er Fabian pole fitness instruktør hos ElitePole, konkurrerer i pole fitness både nationalt samt internationalt og rejser ofte til udlandet for at hente ny inspiration til sin pole fitness undervisning samt sin egen træning indenfor pole fitness.
Til dagligt arbejder Fabian desuden som IT manager og har et meget krævende job. Derfor er pole fitness en vigtigt del af Fabians liv, hvor han kan koble af og have et frirum. Jeg er spændt på at høre fra et mandligt perspektiv, hvad der er det fedeste ved pole fitness.

Det fedeste ved pole fitness

For Fabian er det fedeste ved pole fitness at træningen er mangfoldig med mange forskellige aspekter – og måder at træne på, at man kan blive ved med at udvikle sig samt at der også er psykologiske udfordringer. “Der er så mange grænseoverskridende pole fitness tricks, hvor hjernen siger stop, og man må overvinde nogle grænser psykologisk og udfordre sig selv“. Ift. de forskellige måder at træne pole fitness på, tænker Fabian på disse:

  • Den hard core pole fitness træning, som kan være hårdere en de fleste Crossfit timer
  • En pole fitness time med akrobatiske tricks, flips, drops som udfordrer mentalt og overskrider mentale grænser 
  • En artistisk pole træning hvor fokus de på de flydende bevægelser, krops holding og musik forståelse
  • Double pole fitness træning, hvor team forståelse og koordination er helt afgørende for at undgå skader (hvor man er 2 på polen samtidig)
Alt dette gør pole fitness til en fuldstændig træning af hele kroppen på en meget harmonisk måde” 

Det fedeste ved pole fitness er, at jeg træner, uden jeg tænker på, at jeg er i gang med at træne
– Fabian Scarano

36919085_1946981855388079_6831167517470228480_n

Pole fitness der er for både mænd og kvinder

Da jeg spørger Fabian, hvordan han oplever at pole fitness henvender sig til både mænd og kvinder, svarer han således:

Lad os tage spørgsmålet fra 2 synsvinkel:

  • hvor stammer pole fitness fra og
  • hvordan har pole fitness udviklet sig til i dag

Pole har rødder i:  en fusion af kinesiske pæle, indisk Pole kaldet “Mallakhamb”, som cirkus optræden i Frankrig og Holland samt med indflydelse fra eksotisk danse. Kinesiske pæl stammer fra 11 hundrede tallet, og indisk pole ”Mallakhamb”, som betyder Mallak = bryder og Hamb = pole, har eksisteret i 800 år. I denne kultur er pole blevet brugt som supplerende træning for at øge stamina, styrke og udholdenhed af atleter, som kun var mænd. Dette gælder også kinesisk pæle.  Til sidst kom pole dancing, som skulle have startet i USA 20’erne, hvor folk dansede eksotisk pole dance inden i markedstelter. Her brugte man teltets pole som pole stang, og danserne blev kaldt ‘Hoochi Coochi’ dansere. En kvinde med navn Fawnia Dietrich startede den første undervisning for ikke performers i 1994, hvor pole fitness som vi kender det idag, begyndte at tage form. 

Pole fitness i dag: er en træningsform, med udfordringer til alle som kræver styrke, smidighed og mental styrke i første rang. Ingen i denne verden kan alle de mulige tricks der findes, ingen. Selvfølgelig lærer nogen hurtigere en andre, men mangfoldigheden af bevægelserne er så varierende at det kræver meget af både krop og sind – husk at man skal kunne turde det. En person kan ikke rumme alle disse aspekter.

Et godt eksempel for dette er en tilståelse jeg fik fra en mandlig pole fitness verdens stjerne. Han har vundet mange medaljer og verdensmesterskaber, og han kan lave de vildeste tænkelige – og utænkelige tricks. Han er smidig til at lave en perfekt ”Russian split” (tricks der kræver smidighed), og han kom en dag en til mig og sagde ”….men jeg kan ikke lave en Allegra… (pole trick)” Men hvad betyder dette? Enhver af os skal finde den stil og de tricks vi vil fokusere på, når man træner pole fitness som sport. Tag imod alle de udfordringer der kommer, men fokuser på alt dette, som du særligt kan lide, det som du gerne vil være god til, og det som din krop egner sig til. Lige som mange andre sports.

Derfor det er ikke spørgsmål om du er mand eller kvinde, men det handler om hvordan du træner pole fitness. Jeg vil tro, at det med at pole kun henvender sig til kvinder er mere en fordom eller myte, og ikke en begrænsning af pole fitness som sport der er virkelig. Og husk denne form for pole fitness træning oprindeligt var kun for mænd…” – Fabian

Jeg vil tro, at det med at pole fitness kun henvender sig til kvinder er mere en fordom eller myte, og ikke en begrænsning af pole fitness som sport der er virkelig” – Fabian

19961379_10155574923916340_5038872956122730100_n

Bonus info: Fabian er 56 år and still going strong! 🙂

De bedste pole hilsner
Marie Kolstrup og Fabian Scarano