5 simple stræk tips
For tiden er vi mange, som træner derhjemme pga. lockdown, og hvis du ikke allerede laver lidt stræk øvelser derhjemme, så kan jeg virkelig anbefale dig at gøre det. Derfor har jeg samlet 5 meget simple tips til dig, når du strækker, som uden tvivl vil øge din smidighed i kroppen 🙂
Vejrtrækning og stræk træning
Første tip er, at du skal huske at trække vejret! Det lyder meget simpelt, og det er det egentlig også, men alligevel glemmer mange det. Især når du er i dine dybe og intensive stræk, er det vigtigt, at du hele tiden vejret roligt, dybt og helt ned i maven. Dette vil gøre, at du kan holde strækket længere, kommer dybere ind i strækket og undgår skader.
Rutiner øger din smidighed
Tip nummer to handler om vigtigheden af faste rutiner for din stræk træning. Hvis du har faste rutiner, for hvornår du strækker, så er der langt større chance for, at du reelt får prioriteret din stræk træning, og at du får gjort det jævnligt. Rutiner er nødvendigt for opnå resultater. Gør det eksempelvis til en vane, at stå en time tidligere op et par faste dage om ugen, så du kan strække, eller stræk hver mandag aften til dit yndlings tv program osv. Find de rutiner der virker for dig.
Hold dine stræk
Det tredje tip er, at du skal holde dine statiske stræk længe nok for at få resultater. Der er ærgerligt, hvis du strækker mange gange om ugen, men du øger ikke din smidighed, fordi at du ikke holder strækkende længe nok. Og hvad er så længe nok? Det er individuelt da alle kroppe jo er forskellige, men som en lille tommelfinger regel kan du sige, at statiske stræk der holdes i 30 sekunder er med til at vedligeholde den smidighed, som du allerede har. Tiden der går over 30 sekunder, er med til at øge din smidighed. Det er meget firkantet sat op, og nogle øger bedst deres smidighed med primært aktive stræk (stræk i bevægelse), men nu snakker vi generelt om om statiske stræk 🙂 Lyt selvfølgelig altid til din krops signaler.
Prioriter stræk pauser
Tip nummer fire er vigtigheden af hviledage. Hviledage, altså dage hvor du ikke strækker, er ligeså vigtige som de dage, hvor du strækker. Prioriter hviledage og kør ikke bare derud af og stræk hver dag (medmindre dette er noget, som du nøje har trænet dig op til over en lang periode). Jo oftere du strækker, er ikke altid = jo bedre. Tænk som udgangspunkt på stræk træning som hård styrke træning. Her har din krop også brug for hviledage, for at kunne blive stærkere og for at undgå skader.
Lidt stræk er bedre end ingen stræk
Det femte og sidste tip er “mange bække små” princippet. Husk på at hvis du ikke har mulighed for at strække meget eller længe, så er eksempelvis blot 15 minutters stræk træning meget bedre end ingen stræk træning. Gør det du har tid og overskud til! Det er tusind gange bedre end slet ikke at gøre noget 🙂
God træning og hæng i derude! Jeg håber snart, at vi kan træne sammen igen.
// Marie Kolstrup